tiistai 8. joulukuuta 2015

Joulukalenteri luukku 8


Jotkut olivat pyytäneet postausta koulustani, mitä tosiaan teen koulussani?
Jos joku ei tiennyt mitä koulua käyn niin tässä lyhyesti:
Käyn Ypäjän Hevosopistolla 3 vuotta (eli viimeistä). Aloitin vuonna 2013 ja valmistun keväällä 2016. Opiskelen hevosenhoitajaksi-hevoskasvattajaksi. Tehtäviini kuuluu siitoshevosten hoito, varsojen kasvatus (niiden syntymästä sinne ratsu ikään asti hoitaminen eli n.0-5 vuotiaat). Opetan varsoille perushoito toimenpiteet, ohjasajoon opetuksen, sekä 2-3 vuotialla kärryille ajolle opetus. Sekä irtohypyttäminen kuuluu opetukseen, näyttelyt sekä tapahtumissa työskentely.
Montsaanan vuonna 2014 syntynyt Lassi varsa näyttelyissä. Itse en noissa näyttelyissä muuta tehnyt kuin vain kuvasin.
2 ekaa vuotta koulussa oli todella täysiä ja päivät oli täynnä koulua sieltä klo 6/8-16.30/19.00. Nyt viimeisenä vuotena meidän hkt13 luokalla on melkein kaikki opiskelut jo tehty ja meillä saattaa olla vain 1-4 tunnin päiviä koulussa.
Montsa keväällä 2015 <3
Kerron tässä postauksessa nyt vähän enemmän viimeisestä vuodesta koska en todellakaan enään muista miten ekat vuodet täällä meni. Muistan vain että päivät oli pitkiä kaikkien tuntien takia. Joten jos tämä viimeinen vuosi kuulostaa todella lepsulle se johtuu luokasta mihin olen suuntautunut sekä siitä että melkein kaikki opiskelut on tehty jo.

Meidän luokalla on vain 10 henkilöä mutta yllättävän paljon hkt linjalle. Meillä on viikossa 5 päivää pihattoa ja jotkut viikonloput. Pihatto vuoro tehdään pareittain eli 2 henkilöä yhtenä päivänä. Koska meitä on juuri sopivasti viidelle päivälle niin yksi pari tekee viikossa vain yhden päivän pihattoa.
Pihatto vuoroon kuuluu aamu ja ilta pihatto. Aamulla klo 6 käydään 2-tallin kautta ilmoittautumassa paikalle ja lähdetään oripihatoille. Toinen parista hoitaa toisen puolen oripihattoa ja toinen toisen. Kun väkkärit on jaettu ja vahdittu että suurin osa on syöty lähdetään tammapihatolle. Tammapihatossa väkkärit taas kaikille ja odotetaan että suurin syöty, sitten saadaan lähteä aamupalalle. Mutta jos pihattoon tarvitsee lisää heinää tai väkkäreitä on mentävä 2-tallin kautta ilmoittamassa tallimestareille asiasta. Sekä tietenkin jos joku hevonen ontuu tai muuta vakavaa.

Aamupalan jälkeen palataan 2-talliin. Viedään varsalliset tammat ulos sekä jo vieroitetut varsat. Osa jää siivoamaan karsinoita sillä välin kun pihattovuorolaiset ovat saattamassa varsoja. Melkein aina meillä on tähän perään joku tunti.
Päivän aikana on 1-3 tuntia jotain tunteja, tavallisesti varsan opetusta meidän luokalla. Jos ei ole tunteja meillä on vapaata. Tämän ajan vietän asuntolalla, tavallisesti koneen tai jonkun muun ääressä.
Taas Lassi poseeraamassa näissä kuvissa :D ohjasajoa 1 vuotialla varsoilla.
Päivällä noin klo 12.30 haetaan varsalliset sisälle (ellei toisin ole ilmoitettu). Iltatalli hoidetaan samalla tavalla kuin aamupihatto. Ei juurikaan mitään erilaista.
Tämän jälkeen loppu ilta on vapaata. Mutta vaikka pihatto päivä ei ole raskas niin usein illalla väsyttää sen verran että jään asuntolalle.
kevät 2015, montsa
Päivinä kun ei ole pihattoa niin talliin klo 7.30, karsinoiden siivous, tarvittaessa varsallisten talutus. Tunneille sitten siinä klo 8 ja nyt meillä on ollut vain 1 tai 2 tuntia päivässä joten ei ole pahoja päiviä. Käyn kumminkin omasta halustani sitten 2-tallissa hoitamassa Montsaa sekä välillä muitakin tallin hevosia, esimerkiksi Sailoria (Saikku niinkuin minä sitä sanon), sekä hoidin Mirkkua, Mirkku tosin muutti uuteen kotiin ennen kouluun paluutani syksyllä.
Hän on mirkku :)
Liisalle kasvoi kesän aikana mahaa! Liisan ekat hypyt!!
Vapaa päivinä käyn lenkillä koska en koskaan osaa sanoa kauanko siellä metsässä sitten käytän aikaani niin käytän vapaa päivät siihen. Sekä tietenkin Montsaa ja muita tallin heppoja hoitaessa menee vapaa päivät ypäjällä.
Kesältä lenkki reitiltäni kuva
Saikohan tuosta kaikesta kirjoittelusta mitään selvää? Toivottavasti kuvat auttoivat hiukan hahmottamista mitä me tehdään. Eikö olekkin helppo vika vuosi meillä? Enkä minäkään paljoa loppujen lopuksi jaksa ypäjällä tehdä koulun tuntien lisäksi.
Me jatketaan täällä näiden nuorten ajo-opetusta.
Toivottavasti saitte jotain ymmärrettyä mitä me koulussa tehdään! Eikä edes kaikilla näin helppoa ole kuin meidän luokalle. Me vaan satutaan olemaan paras hkt-ryhmä tähän mennessä.
Jos jäi kysyttävää, kyselkää pois!

2 kommenttia:

 1. Kiva ja tosi avaava postaus :)
  Minä muuten näin Lassin Elma-messuilla orinäyttelyssä :D ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lassihan onkin 4 kaunein suomenhevos ori! ;) Hyvä että postaus avasi hiukan mitä me täällä tehdään! :)

   Poista