perjantai 9. joulukuuta 2016

joulukalenteri luukku 9


Mielipiteeni kypärän käytöstä
Kuten aina, kaikilla on omat mielipiteet tähän, niin myös minulla.

Itse en katso pahaksi ilman kypärää ratsastusta, kunhan tietää tämän riskit! Itsekkin kun siellä selässä on tullut istuttua ilman kypärää jo useammankin kerran.
En itse ole mennyt ilman kypärää kuin vain pieniä hetkiä ihan sen takia kun alla on ollut hiukan epävarmempi ratsu jolta voi tippua tai kaatua milloin vain. Lisäksi itse tavallisesti kun tipun, tipun pää edellä tai jotenkin että onnistun lyömään aina pääni maahan tai jos lähellä on jotain niin siihen johonkin.

Kypärä on aina hyvä pelastus kumminkin ja sitä olisi aina syytä käyttää. En kumminkaan koskaan käske kenenkään käyttää pakosti kypärää mutta yritän vahtia että edes ala-ikäiset käyttäisivät kypärää ratsastaessa edes. Tietenkin alle 15-vuotiaat pitäisi käyttää kypärää aina tallilla hevosia tai ponia käsitellessä, kumminkin kaikki ei aina käytä sitä silloinkaan.

Tiedän tapauksia jossa kypärä on pelastanut monet kerrat, hevonen joko kaatunut vain äkkiä kun jalat menivät sekaisin ja pian se olikin turvallaan ja ratsastaja maassa. Tai kun hevonen mennytkin ja juossut vaikka juoksuttajan päältä.

Toki ainakin mulle on käynyt tapaturmia ilman kypärää mutta toistaiseksi olen viellä tässä vaikka ne ovat tapahtuneet. Yksi oli kerran kun vein yhtä hevosta jäljestä tarhaan, tarhaan päästyään sille alkoi tietenkin kiire kun kaverit olivat tulossa jo kohti. Olin viellä laittamassa porttia kiinni sen verran että se pysyisi kiinni itsestään, mutten tietenkään kerennyt tehdä mitään kun porukan pomo tuli häätämään jo kaveria eteenpäin ja tämähän sitten lähtikin vetämään, niin että sai minut nurin ja porukan pomon perässähän tulikin sitten koko porukka, joista ainakin osa onnistui juoksemaan joko päältäni tai hipaisten minua ja muistan päähäni saaneeni pari osumaa. Tai kun yksi poni oli pesarilla sitten suutahtanut pesusta ja päätynyt potkimaan minuakin päähäni vaikka oli molemmilta puolilta kireästi kiinni ja olin seinää vasten.

Käytän kypärää silti yleensä vain ratsastaessa ja ajaessa (paitsi välillä), mutta tietäen riskit voin tehdä sitä. En ole siis vastaan enkä sen puolella että kypärättä meno olisi se paras vaihtoehto. Tässä oli minun mielipiteeni, mikä on sinun? Olekko vastaan vai sen puolella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti