lauantai 6. joulukuuta 2014

luukku 6, suomen itsenäisyys päivä & mietintää suomenhevosista

Hyvää itsenäisyyspäivää! Ja ainakin täällä on koko aamun satanut lunta tai no se on hiukan räntämäistä.

Enpä tiedä yhtään paljonko näitäkin postauksia löytyy jo mutta kerron kumminkin omat mietinnät ja mielipiteet suomenhevosista! :)
Ja muistakaa osallistua luukussa 1 olevaan arvontaan!

Suomenhevonen, se on se joka on maatamma suojellut ihmisten rinnalla silloin sodassa. Vetänyt perässään vahingoittuneita, kärryjä joissa on ruokaa sekä lääkkeitä. Vienyt ihmisen turvaan tarvittaessa.
täältä voit lukea lisää ja täältä kuvakin lainattu
http://www3.lappeenranta.fi/museot/verkkonayttelyt/heihoplaa/sivut/Historiaa-osa4.html
Nykyään nämä rohkeat ja uskolliset hevoset ovat ratsuja ja ravureita. Jotain suomenhevosia saattaa tehdä vielläkin vanhan ajan tyyliin metsätöitä tai vetää lavaa perässää eli ovat työhevosia.
Ypäjältä löytyy yksi suomenhevonen joka tämän lajin yhä hallitsee, pääsin itsekkin silloin kyytiin ja ajamaan pariin kertaan.
Tässä kuvassa saattaa näyttää ettei kärry paljon painaisi, mutta väärässä on. Kärryjä liikuttaakseen tarvitsi vahvan vetohevosen tai 4 vahvaa ihmistä siirtämään.
Jos kiinnostuit tuosta noituvasta joka vetää painavaa lavaa perässään TÄÄLTÄ voit kurkata lisää
Vain harva muu hevonen tulee tietoon joka myös on yhä työhevosen rooliin hakeva. Toinen hevonen jonka itse tiedän on käynyt työhevos kokeessa läpäisten sen 5 vuotiaana vetäen yli 800 kiloa perässään! siitäkin on kuva mutta nimeä tai tietoja en tiedä...

Eniten näitä omallaan tavallaan kauniita suomenhevosia näkee nykyään ratsuina ja siinäkin toimivat mitä parhaiten. Osa suomenhevosista saattaa oppia jopa pari ylimääräistä askellajia eli töltin ja passin. Näitä on kyllä harvassa mutta kyllä nämä monipuoliset hevoset senkin oppivat.
Suomenhevosia on myös jalostettu pienemmäksi jolloin niitä kutsutaan piensuomenhevonen mutta usein siihen ei sitä pien sanaa lisätä.
Raveissa ja näyttelyissä suomenhevosille on omat luokkansa koska eivät ole saman runkoisia kuin esim. lv:t näyttelyissä tai raveissa ei erilaisen rungon takia ole yhtä paljon vauhtia.
Jatilassa toimii suomenhevos tamma Turre hyvänä ratsuna sekä terapiaratsuna siihen tarvitseville.
täältä sukupostiin
Mielestäni kumminkin nämä kauniit erilaiset suomenhevoset ovat omalla tavallaan lumoavia omissa tyyleissään. Toiselle sopii toinen ja toiselle toinen, kokeilemaan vaan mikä omalle suokillesi sopii parhaiten!

Päivän positiivinen asia vuodesta 2014:
Hyppäsin 3 kerran maastoesteitä suomenhevosella!

Päivän kysymys:
Kuka kuvassa on?

1 kommentti:

  1. Apua.. Tekstin perusteella arvelen, että olisikohan Turre :)

    VastaaPoista