tiistai 9. elokuuta 2016

Onko se kehittynyt ollenkaan?

Nyt on taas postaus kirjoitettu, kuvat muokattu ja valmis teille luettavaksi. Päätin pitkästä aikaa kirjoittaa melko paljon joten toivottavasti jaksatte lukea!
Lumikilla oli tosiaan läpiratsastus Ennin kanssa lauantaina (6.8), jossa Ennin kanssa laitettiin yhteen kaikki ponin huonot tavat ja mitä uutta se olisi oppinut kesän aikana. Sanotaan näin, jos Lumikki oli todella helppo ratsastaa ennen leirejä, nyt se ei ollut lähellekkään!
Koko ratsastuksen ajan melkeinpä listattiin vain huonoja asioita, hyviäkin asioita löytyi, muttei ehkä yhtä paljon kuin huonoja. Tämä on se totuus, jota moni ei halua kertoa vaikka blogissaan, mutta en näe järkeä miksi minun pitäisi piilotella ponin oikeaa olemustaan.
Ylempänä n. puoli vuotta sitten otetut kuvat ja alla tämän hetkinen


Aloitetaan päivä siitä että ensin haettiin poni sisään, no siinähän ei ollut mitään, niinkuin hoidossakaan. Ainoa juttu hoitaessa oli että takajalkoja ottaessa poni tarjoaa jalan niin ylös jolloin sitä ottaa vahingossa liian sivuun. Tämä on onneksi nopeasti korjattavissa koska ei ole eka kerta kun tätä on harrastettu.
Mentiin sitten maneesiin koska kentät olivat veden valloittamia, jos nyt alas olisi tultu niin olisi ollut edes kuiva alas tulo. Mutta Enni on niin tottunut jo poni juttuihin ettei siellä ollut ongelmaa yhtään. Taluteltaessa maneesia ympäri ei ollut ongelmaa, selkään noustessa alkoi ongelmat. Lumikki alkoi viskomaan päätään ylös alas jo ennen kuin ratsastaja oli selässä tai edes ohjat tuntumalla. Olin katsonut että oli tehnyt tätä viikollakin, mutta suussa ei silloin näkynyt mitään. Joten jatkettiin hommia tavalliseen tapaan ja pään heiluttelu saatiin loppumaan tunnin aikana!Aluksi tehtiin käynnissä hyvän aikaa töitä, ihan vain saadakseen siinä tuntuma poniin. Käynnin tahti kuntoon, jarrut kuntoon sekä ihan vain seisominen. Kaikki tämä oli saatu taas loppu tuntiin kuntoon! Aloitettiin sitten ravissa työskentely jossa taas ensin löydettiin tahti sellaiseksi miksi ratsastaja halusi, Lumikki kun tarjosi jotain ihme lisättyä kiitoraviaan heti raviin siirtyessä. Löydettiin ponin tipsutus ravi, keski-ravi kuntoon, lisättyä ravia ei edes viititty mennä koska sitä se tarjosikin aivan liian paljon. Lisättiin sitten pysähtymiset, ravista suoraan seis, tämähän on aikaisemmin toiminut ongelmitta mutta nyt jouduttiin muuttaa tehtävää niin että välissä oli käynti siirtyminen ja siitä seis.


Niin siis mikä pään heiluttelu ongelma?

Kun ravi oli kunnossa ja siirtymiset siihen pysähtymiseen asti alkoi onnistua ihan ok, otettiin pienet väli käynnit, Lumikki ei ollut kyllä yhtään hengästynyt mutta tiesin ponin nauttivan kun sai hetken kävellä. Käyntien jälkeen alettiin ottamaan laukkoja, ihan vain suoraa uraa pitkin ja koko kierros siinä meidän puolikkaassa maneesissa. Ajateltiin että otetaan ensin Lumikin helpompi suunta mutta se päätyikin vaikeammaksi suunnaksi. Vasen suunta oli joskus Lumikille se helpompi suunta nostaa laukka, nyt kumminkin meille tuli enemmän vastalaukkaa kuin vasenta laukkaa. Saatiin nostettua vasen laukka ja vaihdettiin suunta. Oikeassa ei tällä kertaa ollutkaan yhtään ongelmaa! Otettiin sitten pidemmät välikäynnit jossa mietittiin mitä tehtävää nyt olisi parasta tehdä. Päädyttiin siihen että saatiin nostot toimimaan edes ravissa, lisäksi käynnissä jos ravissa ei ollut nostoissa ongelmaa. Oikea suunta oli helpompi, saatiin ravista melkein heti hyvät nostot ja käynnistäkin onnistui, vaikkei niin hyvin. Vasemmassa ei noussut kuin ravissa ja pienellä voltilla nostettuna laukka, sekä siihen suuntaan pelkkä laukan nosto oli jopa hankalaa. Lopetettiin laukat siihen että laukka pyöri oikeana, nostot onnistui ongelmitta, jarrut löytyi heti ratsastajan otettua pienempääkin pidätettä.


Poni lähtikin laukassa vähän lapasesta..
Lukekaa alhaalta tämän tempun kiva asia...

Loppu raveissa poni toimi jo kuin unelma, sitä ei tarvinnut jarrutella enään koko aikaa, mutta sitä ei tarvinnut pyytää yhtään eteenpäinkään. Sille uskalsi antaa pidempää ohjaa ja se sai venyttää niskansa pidemmäksi. Käytiin loppu käynnit ihan vain radalla kävelemässä jossa olisi ruoho kiinnostanut enemmän kuin käveleminen. Pois hoitaessa ei ollutkaan yhtään ongelmaa.
Sitten Lumikin ehkä tällä hetkellä pahin ongelma on tällä hetkellä ratsastaessa, poni vetää liinat kiinni, ei suostu liikkumaan eteen vaan lähtee peruuttamaan sekä yrittää hyppiä pystyyn mutta poni ei onneksi hypi, joskus se mulla taluttaessa on käytävällä hypännyt pystyyn ja se kerran riittävän tiukka kielto riitti. Se vain peruutteli ja yritti päästä siihen suuntaan mihin itse halusi. Nytkin kun poni peruutteli niin vain kiellettiin ihan reilusti sitä ja käskettiin eteen jonka jälkeen kiitettiin paljon, niin kyllä se jo lopuksi luovutti asian suhteen. Toivottavasti nyt kahden viikon loma helpottaisi siihen että ponilla olisi taas intoa liikkua eteen, eikä sinne taakse ja sinne minne haluaa.


Toivottavasti ponille jäi nyt vain hyvät asiat opituksi läpiratsastuksesta ja tämä kahden viikon loma tekisi ponille hyvää jotta se vähän innostuisi tähän hommaan takaisin. Toivottavasti tykkäsitte vähän tarkemmin kirjoitetusta postauksesta! Onko teillä tullut kesän aikana jotain ongelmia?

11 kommenttia:

 1. On se Lumikki kyllä paljon paremman näköinen kuin puoli vuotta sitten, oot tehnyt hyvää työtä ponin kanssa...!
  Tunnen muuten yhden ihanan shettiksen, joka kanssa välillä vähän peruuttelee testaillakseen ratsastajaansa :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ja joo, poneille toi on melko tavallista XD

   Poista
 2. Voiko pään heiluttelu johtua esim siitä että suussa olisi piikkejä? Raspaaminen saattaisi auttaa. Mutta on tuo poni kyllä kehittynyt valtavasti. Ja saattaahan se pään heiluttelukin johtua vain testailusta. Hyvää työtä olet kyllä tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkin tätä epäilin, kuulemma vähän aikaa sitten oli ollut kumminkin raspaus ja kun katsoin itse suuhun yksi päivä ei siellä kyllä mitään suuria ollut. (tämä poni siis antaa avata suunsa ihan ongelmitta jotta saan katsottua suuhun :) ) Joten kai se vain tekee sitä tylsyyttään tai oppinut jotenkin sen jostain. Näin ainakin toivon! Sekä kiitos! :)

   Poista
 3. Mä laitan sen bannerin sitten huomenna mun blogiin! Anteeksi viivästys. .. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. okei, kiitos ja eipä mitään :D

   Poista
  2. Nyt se banneri on vasta siellä mun Erikoispostakset sivulla, käyhän kopioimassa se jos se miellyttää sua! :)

   Poista
  3. En saa kopioitua tai tallennettua banneria... Pystykkö lähettää vaikka sähköpostiin?

   Poista
 4. Mulla ei ole mahdollisuutta siihen, mutta voin täksi päiväksi sitten poistaa tuon kopiointiin mun blogista... Hupss... ; D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://3.bp.blogspot.com/-6QBbGr7awEQ/V6r2yuHyHiI/AAAAAAAACbU/7h4kLvyTnUkDmYij54nyyR50qoVghSYeQCLcB/s1600/vauhdinhurmaa.png ←käyppäs kop saamassa tuolta? :)

   Poista