sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Paranee, huononee, väsyy

Kävin viikolla torstaina (23.6) hiukan tallilla auttelemassa ja kuvailemassa tunteja. Lumikki meni iltapäivällä estetunnilla. Lumikki on sinänsä parantunut ihan hirveästi, mutta sillä näkyy jo väsymystä jonka takia ei se jaksa tehdä kaikkea niin hyvin kuin se oikeasti osaa. Sille on myös tullut taas yksi aikaisempi huono tapa takaisin, nimittäin ruohikolla vetäminen, ei se oikeastaan vetämistä ole, se vetää vain pään alas ruohikolla. Sitä ei saa enään leiriläiset taluttaa ja mieluiten aikuinen pitäisi sen taluttaa. Eihän tuo olisi paha, mutta kun se on keksinyt että takapäätä kääntämällä kohti taluttajaa saa sen kumoon, niin ei tuokaan enään kivaa olekkaan!Jalan heiluttelu tapa on kumminkin lähtenyt pois suurimmalta osaa, enään se ei sitä heiluttele alusta asti tylsyyttään vaan vasta kun joutuu seisomaan liian kauan paikoillaan mitään tekemättä. Mutta ymmärrettävää se jo on, ei nuori poni jaksa kauaa pysyä aloillaan. Tosin sen seisomis ongelma on vielläkin ongelma, mun kanssa se malttaa seistä aloillaan, mutta leiriläisten kanssa se sitten kokeilee pyöriä ympyrää. Jos saatas se viellä tästä pois, niin olisi ihan mahtavaa!

Vähän väsymystä hypyssä, alkaa ponia todellakin jo väsyttämään pikku hiljaa kun hypyt on tasajalka loikkia jossa ei jalat nouse.

Tunnilla Lumikki meni todella hyvin vaikka olikin väsynyt jo alkuviikosta. Sen loikatkin ovat pienentyneet hurjasti siitä mitä ne tavallisesti oli. Yhä tosin liian hitaasti mentäessä se vetää liinat kiinni esteen juureen, mutta poni on kyllä viisas ettei hyppää jos ei ole vauhtia. Hauskana tapana on myös se että ponille olen opettanut että yli mennään vaikka pysähdyttäisiinkin juureen, mielestäni se on viisaampi tapa kuin lähteä kiertämään joku ylimääräinen voltti. Kaikilla on tosin tästä erimielipiteet ja tämä on minun. Isommilla esteillä se on toki pakollistakin, mutta esteet joiden yli poni voi viellä astua, niiden yli voi astua. On myös hauska nähdä, ettei poni oikeasti pelkää esteitä, edes niitä erikoisempia, kun ollaan niitä harjoiteltu jo agilityssä ja muussa kivassa.
On hauska nähdä miten poni on parantunut esteillä, mutta silti näen paljon asioita mitä pitäisi tälle ponille viellä opettaa. Lumikki esimerkiksi hyppää melkein aina juuresta, mutta joskus esteen tullessa äkkiä vastaan, saattaa poni nähdä paremmaksi hypätä jopa kauempaa. Sitä voisi harjoitella ratsastajan kanssa joka osaa nähdä välit, miettiä tiensä huolellisesti ja vaikka harjoitella teitä joissa joutuu hypätä hiukan sivusta, se tekisi hyvää ponillekkin. Välillä tätä ponie ei kumminkaan uskoisi 4 vuotiaaksi, se on oikeastaan automaatti esteillä! Se osaa katsoa paikan mistä hypätä, esteet ei sitä pelota, se hyppää kaikesta yli. Ainoa mitä ratsastajan pitää tehdä on ratsastaa se eteen ja olla vain kevyenä kyydissä ja tietenkin ohjata hyvät tiet ja oikeille esteille.En ole vielläkään päättänyt haluanko jatkaa ponin opettamista eteenpäin vai jätänkö sen opettajille. Itse tunnen ponin parhaiten, mutta aina en pääse tallille, en pysty joka tunti opettaa ratsastajaa kiittämään Lumikkia jokaisesta hyvästä asiasta ja kieltää pahasta, en pysty opettaa ymmärtämään tätä ponia. Niin kovasti haluaisin sen omakseni, haluaisin jatkaa sen opettamista kiltemmäksi, vahvemmaksi ja paremmaksi poniksi. Haluaisin saada tästä ponista kisaponin, ponin jolla pystyisi kisata pienestä koostaan huolimatta vaikeampia asioitakin, korkeita luokkia. Mutta nyt on vaan jätettävä tämä kesä vain leiriliikutuksille, se saa opetalla eri opettajilla erilaisia asioita. Katsotaan sitten kesän jälkeen miten jatketaan.
Anteeksi kuvien laatua, maneesilaadut kamerallani on kyllä niin kivoja asioita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti